Çinko ± ORS ± Antiemetik ± Probiyotik ± PPİ ± Antibiyotik
Çinko: 0,5-1 mg/kg/gün , 1×1, 1 ölçekte (5ml’ sinde) 15 mg ve 30 mg olan süspansiyonları ve 50 mg!lık kapsülü mevcut. Kapsül mide ağrıtabiliyor oral süspansiyon öneririm. GİS mukozasının tamirini hızlandırmakta.
Oral Rehidratasyon Sıvısı: GE-ORAL preparat ismi. Sıvı kaybı çok olan hastalara önerilir.
1 lt suya 1 poşet toz karıştırılır.
- 2 yaş altındaki bebekler: Her sulu dışkıdan sonra ¼ – ½ fincan (50-100 ml)
- 2-10 yaş arası çocuklar: Her sulu dışkıdan sonra ½ – 1 fincan (100-200 ml)
- Daha büyük çocuklar ve yetişkinler : İçebildikleri kadar
Antiemetik: Ondansetron 0,1-0,2 mg/kg/doz bulantısı oldukça verilir. 4 mg ve 8 mg lık dil altı formları mevcuttur. Acil serviste ampul formları oral olarak içirilebilir ve çoğu zaman acil serviste vereceğiniz tek doz kusma ataklarını kırmakta ve 2. doz ihtiyaç kalmayabilmektedir. Ödeme kapsamında değildir. Metaklopramid çocuklarda distonik reaksiyon yaptığı için kullanılmamaktadır.
Probiyotik: ESPGHAN ve ESPEN rehberi Lactobacillus rhamnosus GG ve Saccaromyces boulardii kullanımını önermektedir. Randomize kontrollü çalışmalar ve meta analizlerden elde edilen verilere göre çocuklarda etkinliği saptanmış diğer probiyotikler; Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri ve Bifidobacterium lactis’tir.
Proton Pompa İnhibitörleri: Çok kusan hastalarda mide mukoza iritasyonu düzelene kadar 7-10 günlük süreçte kullanılabilir, şart değildir. Süspansiyon formları olmadığı için küçük çocuklarda çok gerekli görülmedikçe başlanmaz. Pantoprazol ve ya Lansoprazol 1 mg/kg/gün 1×1 dozunda önerilir.
Antibiyotik: Gastroenteritler 4-5 gün içinde kendini sınırlar ve çok büyük bir kısmı viraldir. Kanlı mukuslu dizanteriform ishallerde veya gaita mikroskopisinde bol lökosit görülen ishallerde eklenebilir. Sefuroksim aksetil 20 mg/kg/gün 2 dozda veya amoksisilin klavulunat 60 mg/kg/gün 2 dozda başlanabilir.