3. ay bebek için dönüm noktalarından birincisidir. 3. ay tamamlandığında bebeğin beyin gelişimi seviye atladığı görülür. Yenidoğan refleksleri kaybolur. Ellerini kollarını artık rahat hareket ettirir. Yüz üstü yatarken başını yukarı doğru kaldırarak başını taşıyabilir. Sindirim sistemi olgunlaşmaya başladığı için gaz kolikleri azalıp kaybolmaya başlar. Kaka yapma sayısı günde 1 civarına düşer. Hatta 10 güne kadar kaka yapmama da görülebilir. Sinir sisteminin hassasiyetine bağlı ağlama atakları ve huzursuzluğu azalır.
Bu ay da beslenmeye sadece anne sütüyle devam edilmelidir. Yine 2-3 saat aralıklarla beslenemeye devam edilmelidir. D vitamini desteği bu ay da 1 yaşı dolana kadar günlük 400 ünite olacak şekilde devam edilmelidir. Yaklaşık olarak günlük 10-15 gr kilo alması beklenmektedir. Boyunun bu ay 2-3 cm uzaması baş çevresinin 1-2 cm büyümesi beklenir. Günlük 12-16 saat arasında zamanını uykuyla geçirecektir. 2 yaşına kadar yastıksız yatmaya devam etmesi önerilmektedir. Bu ay sağlık bakanlığı rutin aşılama takviminde aşısı olmadığı için menenjit ve rota gibi özel aşıların bu ay başlanması tercih edilir.
Bu ay artık bebek kendi varlığının farkındalığı başlar. Ellerini incelemeye başlar. Konuştuğunuz zaman sizi susup dinler. Bakım verenlerini anne babayı diğer insanlardan ayırt etmeye başlar. Dikey pozisyonda kucağınızda gezdirmenizi sever. Çünkü artık dünyayı keşfetmeye başlar. 3. ayın sonunda artık eline geçen her şeyi tanımak için ağzına götürmeye başlar. Bu nedenle diş çıkarmayla karıştırılabilmektedir. İlk 3 ay için bebekle yumuşak ses tonuyla konuşmanız, ona gülümsemeniz önerilir. Her istediğinde emzirilmesi, meme reddi bile olsa tekrardan emzirmeye başlanabileceği unutulmadan emzirmede ısrarcı olunması önerilir. Boynu ve beli zayıf olduğu için kaldırırken boyun ve bel kısmından destekleyerek kaldırın.