Kabızlık çocukların beslenme düzeninin katı ve kuru gıdalar ağırlıklı olması nedeniyle görülmekte olup öncelikle beslenme düzeninin değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca barsak florası bozukluğu da kabızlık yapabildiği için fermente gıda tüketiminin artırılması önerilir.
Kabızlık İçi Beslenme Önerileri;
-Bol su tüketimi
-Kefir, yoğurt, ayran gibi fermente ürünler
-Erik, kayısı kompostosu
-Erik, kayısı, çilek, kiraz taze veya kurutulmuş
-Kuruyemişler, çiğ ve tuzsuz
-Baklagiller ve sebze yemekleri, yeşillik söğüş veya salata
–Yasaklar: Pirinç, patates, muz, havuç, şeftali, hamurişi, noodle, abur cuburlar ve fast food,
Medikal Tedavi;
Tedaviye 1 basamak olarak Osmotik Laksatifler ile başlanması, tedaviye yanıt alınamazsa kademeli olarak diğer gruplardaki ilaçlardan eklenmesi önerilir.
- Lavman: Akut karın ağrısına sebep oluyorsa gaita yükünü azaltmak için kullanılır. Bebeklerde 5-10 cc/kg dozunda serum fizyolojik ile rektal lavman, yada sorbitol ve gliserinli preparatlar, büyük çocuklarda fosfatlı enemalar tercih edilir.
- Osmotik Laksatifler:
- Laktüloz: Etkisi 2-3 günde başlar. Gaitanın kıvamına göre dozu artırılıp azaltılır. Günde 1-2 dozda verilir ve yemekten hemen önce bol su ile tüketilmesi etkinliğini artırır. 0,5 cc/kg/doz günde 1 kez başlanır ve gaita yumuşayana kadar 2-3 günde bir kademeli olarak doz artırılarak günde 3 kez 2cc/kg/doz (max 45 cc/doz) a kadar artırılabilir. Gaita çok sulu olursa doz yarıya düşürülür. Barsak motilitesinin tekrar aktif çalışması için en az 1 ay düzenli kullanması önerilir.
- Magnezyum Oksit: Laktlozdan yanıt alınamadığında 12 yaşından büyük çocuklar için önerilir. Akşam yatmadan önce 3 ölçek alması yeterlidir.
- Makrogol 4000: En etkili olduğu düşünülen fakat ödeme kapsamı dışında olan laksatif. Sabahları tek doz veya günde 2 doza bölerek kullanılır.
- Yetişkinler, 8 yaş ve üzeri çocuklar: Günde 20 – 40 ml
- 4 – 7 yaşındaki çocuklar: Günde 16 – 32 ml
- 2 – 3 yaşındaki çocuklar: Günde 8 – 16 ml
- 6 ay-1 yaş arası çocuklar: Günde 8 ml
- Motilite Artırıcı/Düzenleyiciler:
- Dopmeridon: ,25 mg/kg/doz, max 4 x 10 mg. Tablet formunda 1 tablet 10 mg, süspansiyon formunda 1 cc 1 mg’dır. Günde 3 veya 4 kez yemeklerden 30 dk önce kullanılır.
- Trimebutin Maleat: 12 yaş ve üzeri 3×200 mg.
- Sennosid B ve Bisakodil: 12 yaş ve üzeri günde 1 veya 2 tablet yatmadan önce.
NOT: Diyet ve medikal tedaviye 1-2 ay içinde yanıt alınamayan hastalar muhakkak ileri inceleme gerektirmektedir.