İçeriğe geç
Anasayfa » Tüm Yayınlar » Gaz Koliği Tedavisi

Gaz Koliği Tedavisi

İnfantil kolik sağlıklı ve normal büyüyen infantlarda görülen durdurulamayan ağlama ve huzursuzlukla karakterize bir durumdur.  Daha çok akşam saatlerinde görülen, ataklar hâlinde ortaya çıkan, etiyolojisi tam olarak aydınlatılamamış, bacaklarını karına çekme, yumruklarını sıkma, karında sertleşme, alnını kırıştırma, gözlerini sıkıca kapama veya tamamen açma gibi hareket değişiklikleri ile birlikte olan, tüm çabalara karşın durdurulması zor, sıklıkla gaz çıkarma ya da defekasyonla sonlanan aşırı ağlama durumudur.

İnfantil kolik yaklaşık 50 yıl önce Wessel tarafından tanımlanmıştır. Wessel’e göre günde üç saat, haftada üç gün ve en az üç haftadır devam eden ağlama ve huzursuzluk atakları infantil kolik olarak adlandırılır.

İnfantil koliğin patogenezini açıklamak üzere kurulan çok sayıda hipotez mevcuttur. Ancak bu hipotezlerden tek başına Gaz Koliğinin sebebini açıklayacak kesin bir etiyolojik neden tespit edilememiştir. Birden fazla sebebin belirli oralarda birleşerek multifaktöryal olarak meydana getirdiği düşünülmektedir.

İnfantil Koliğin Olası Sebepleri;

-Beslenme sonrası mide gazı çıkarılamamış bebeklerde hava yutma sonucu barsaklara inen gaz artışı

-Barsak florasının bozulması ve gaz üretimini artıran bakteri kolonizasyonunun artışı

-Başta inek sütü olmak üzere gıda alerjileri

-Laktoz intoleransı

-Bebeğin genetik olarak barsakta prostoglandin üretiminin yüksek olması, barsak hareketlerini artıran motilin hormonu yüksek olması, barsakta kasılmaları artıran seratonin üretiminin fazla olması gibi bebeğe özel sebepler.

-Bebeğin beyin gelişim ataklarının 3. ay da başlaması ve 3 aydan önce bebeğin hassas olması, her uyarana abartılı ağlama tepkileri vermesi.

-Annenin stres hormonlarının çocuğa geçmesi sonrası huzursuzluk düzeyinde artış.

İnfantil Koliğin Tedavisi, Meşhur Gaz Damlaları;

Sebebi kesin olarak bilinmediği için tedavide güçlük yaşanmaktadır. Fakat olası sebeplerin çoğunluğu 3-4 ay civarında kendiliğinden düzeldiği için kolik atakları da en geç 6 aya kadar düzelmektedir. Kolik için kullandığımız gaz damlaları mucizevi tedaviler olmayıp üzerlerine büyük misyonlar yüklenmemelidir. Çünkü etkileri kısıtlı olup, bebeğin normal gelişimsel basamağındaki kolik mekanizmalarına etkisi yoktur. Sadece bazı hastalarda atakları azaltmaktadır. Her beslenme öncesi ve sonrası gaz çıkarma, anne ile ten tene temasın artırılması, anne stresinin azaltılması, günde 4-5 kere 10-15lık periyotlarda yapılacak karın masajları gaz damlalarından daha etkindir. Öncelikle hekiminize gidip sağlık problemi olup olmadığının değerlendirilmesini yaptırmadan herhangi bir ilaca başlamamanız önerilir.

İnfantil Kolikte Kullanılabilecek Damlalar;

  1. Probiyotik Damlalar–>Lactobasillus Reuteri veya GG içerenler–>1×6 damla
  2. Simetikon İçeren Damlalar–>3×10 damla
  3. Laktaz enzimi içeren damlalar–>Beslenme Esnasında 8 damla max 8×8 damla

Damladan yanıt alınmazsa diğer basamaktan başka bir damla eklemek suretiyle kademeli olarak 2şer hafta ara ile 2li veya 3lü damlaya geçebilirsiniz. Damlalar için reklam olmaması nedeniyle preparat adı veremiyorum.

Kafanıza takılan sorular ve daha detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir