İçeriğe geç
Anasayfa » Tüm Yayınlar » Aftöz Stomatit

Aftöz Stomatit

Ağız içi mukozada genelde immün sistemi baskılan viral enfeksiyonlar sonrası mukozit oluşmasına aft denir. Aft çok ağrılı olması nedeniyle özellikle sayısı da çoksa beslenmesini bozabilir. Beslenemeyen çocuklarda aftöz lezyonlar iyileşip oral beslenmeye başlayana kadar servise yatırılarak iv hidrasyon verilmelidir. Beslenmesi bozulmamış hastalarda lokal tedaviler ve sistemik tedaviler reçete edilebilir.

Lokal Tedaviler;

KENACORT-A Orabase: Uzun etkili bir kortikosteroid olan triamsinolon içerir. Antiinflamatuar etki ile mukozitteki immün fırtınayı yatıştırır ve ağrı keser. Yemeklerden sonra günde 2-3 kez uygulanır.

Veya

AFTOJEL : Kortikosteroid olan triamsinolon ve nonsteroid olan diklofenak kombinasyonudur. Kombine antiinflamatuar etki ile mukoziti yatıştırır, ağrıyı keser. Yemeklerden sonra günde 2-3 kez uygulanır.

Veya

PİRALDYNE Losyon: Salisilik asit ve Rhubarb kökü ekstresi intiinflamatuar ve doku yenilenme hızını artıran bitkisel bir sprey. Yemeklerden sonra günde 3-4 kez minik fırçasıyla aftların üzerine sürülür.

Veya

AFTORAL Sprey: Meyan kökü, Carbopol, D-Pantenol ve Ksilitol içerir. Antiinflamatuar ve doku yenilenme hızını artıran bitkisel bir sprey. Günde 2-3 kez 2-3 er puf kullanılır.

Veya

AFTADERM Sprey: Aleo vera, karanfil yağı içerir. Antiinflamatuar ve doku yenilenme hızını artıran bitkisel bir sprey. Günde 2-3 kez 2-3 er puf kullanılır.

Sistemik Tedaviler;

Çinko: Doku yenilenme hızını artırma, iştah artırma, immün sistemi güçlendirme etkileri vardır. 1 mg/kg/doz max 50 mg günde 1 kez oral süspansiyon veya kapsül kullanılır.

Nonsteroid Antiinflanamuar: Viral enfeksiyonun tetiklediği aftöz lezyonlarda düşük doz kullanımı fayda sağlar.

Parasetamol: 10 mg/kg/doz günde 2 kez

İbuprofen 5 mg/kg/doz günde 2 kez

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir